5 идентични вили за 8 човека всяка. Във всяка вила :
4 спални, 3 бани, голяма трапезария/кухня,
джакузи на всяка тераса, невероятна гледка
В комплекса : Голям и детски басейн Ресторант за 40 човека,
Прекрасна градина Билярд, тенис на маса, джага

Габрово - гледки и разходки

    Град Габрово е разположен по двата бряга на река Янтра, в северното подножие на Средна Стара планина (на 220 км североизточно от София и 46 км югозападно от ВеликоТърново). Възниква през средните векове като стратегическо селище в близост до старопланинските проходи, което води до развитие на търговията и занаятите -  в началото на ХІХ тук са практикувани повече от двайсет занаята – гайтанджийство, абаджийство, кожарство, чакръкчийство, дърводелство, ковачество (налбантство), грънчарство, бубарство и др.

За гостите и многобройните туристи градът е преди всичко столица на хумора, присъщ на пословичните с пестеливостта си габровци; 

 

Забележителности:

Домът на хумора и сатирата – единственият подобен в света
• Етнографска експозиция „Градски бит в края на ХІХ век“ - в оригиналната Дечкова къща – посетителите могат да си направят ретро снимки с възрожденско облекло
Априловската гимназия – наречена на основателя си Васил Априлов – виден възрожденски просветител и книжовник, създадена на мястото на Габровското взаимно училище – първото новобългарско светско училище /1835 г./ В нея е уреден Националният музей на образованието.
Исторически музей – с находки от палеолита, открити в пещерата Бачо Киро
Часовниковата кула /1835 г./
Църквата „Света Богородица” /1865/
• Байов мост /1855 г./
Паметникът на Рачо Ковача (митичният основател на града), издигнат на скала в река Янтра
Планетариум
• Етнографски музей на открито Етъра – на 8 км южно от Габрово, край бързоструйна рекичка – единственият подобен музей в Югоизточна Европа – пресъздава архитектурата, бита и занаятите във вида, в който са съществували през Възраждането. Наречен е на старото име на река Янтра и е оформен като типично възрожденско балканско занаятчийско селище с чаршии и дюкяни, фурни и работилници, воденици, валявици и тепавици, мостчета и чешми, часовникова кула и уютни къщи.Всички занаятчийски работилнички са действащи,представени са около 20 типични за Габровския край занаята. Туристите могат да се насладят и на току-що изпечени хрупкави домашни симити и пърленици.
Историко-архитектурен резерват - село Боженци – на 16 км. източно от Габрово, сгушено в малка котловина. През 1964 г. Боженци е обявено за архитектурно-исторически резерват и е част от културните паметници на Юнеско.Запазени и реставрирани са къщи с неповторима възрожденска архитектура. Всяка година през лятото се организира изложба-базар на произведения на изкуството.
Соколски манастир „Св. Богородица“ - на 9 км. югоизточно от Габрово. Манастирската църква е една от първите, строени през Възраждането, а в двора през 1865 г. е изградена от Уста Колю Фичето осмостенна каменна чешма с 8 чучура – тя е с формата на кубе и заедно с кръста е висока 5,4 м. През ХІХ век манастирът е просветно средище с килийно училище и център на национално-освободителните борби в района.
• На 22 км. югозападно от Габрово, на билото на Шипченска планина, се намира местността Узана-популярен зимен курорт,предлагащ ски писти.
• На около 20 км от Габрово, близо до град Севлиево, се намира мотополигонът „Горна Росица“ – най-модерният в Европа, на който могат да се наблюдават състезания по мотокрос.
• В района има  язовири /„Александър Стамболийски“, Богатово/ с оформени бази за отдих и спортен риболов, каране на ветроходни лодки, сърф, водни ски и др.
• На около 20 км. от  Севлиево, високо в планината, се намира Батошевският мъжки манастир „Успение Богородично“ – основан през ХІІІ в. по време на българския цар Михаил Асен. Забалежителен е дърворезбованият иконостас, сътворен в духа на тревненската школа. През Възраждането манастирът е значимо духовно и просветно средище, където са учили Бачо Киро, Ангел Кънчев, отец Матей Преображенски /Миткалото/ и др.
В центъра на село Батошево има още един манастир – девически - „Въведение Богородично“.
 

    ТРЯВНА се намира в северното подножие на Тревненския Балкан – Средна Стара планина, и е разположен край живописната Дряновска река. /на 22 км. източно от Габрово, 17 км. южно от Дряново и 42 км. югозападно от ВеликоТърново/. Отличните климатични условия – изключително чистият въздух и здравословният климат, са допринесли за утвърждаването му като известен климатолечебен планински курорт.

Селището възниква около ХІІ в. Според местните легенди по време на царуването на Асеневци в района били построени три църкви на три различни места. Най-малкият брат, цар Калоян, издигнал църквата „Св.Архангел Михаил“ най-далеч от Търново -в местността Тръвна, където се намирали царските пчелини. Постепенно край църквата се оформило цяло селище от малки къщички.Особен духовен и стопански разцвет селището достига през Възраждането и се превръща във важен занаятчийски център – гайтанджийство, абаджийство, копринарство, килимарство и най-вече – строителството и художествената архитектурна декорация. Тогава се създава и Тревненската художествена школа, чиито представители творят забележителни дърворезби и иконописи. В Трявна са живели видният общественик и писател Петко Р. Славейков и синът му, големият български поет Пенчо П. Славейков.

Градът притежава оригинален архитектурен облик и е сред малкото български градове с почти запазена селищна структура от епохата на Българското възраждане /ХVІІІ – ХІХ в./ Уникалните възрожденски сгради, характерните дворове и улички определят града като забележителен паметник на културата.

   

    Забележителности:
обявената за архитектурно-исторически резерват старинна част на града
Тревненският площад – едно от най-високите постижения на възрожденското градоустройство – заобиколен от сгради, различни по големина, етажност, предназначение и архитектура, съхранени и до днес. Там се намират Часовниковата кула /1814 г./, висока 21 м., дюкяните, каменния (Гърбавия) мост /1844 г./, църквата „Св. Архантгел Михаил“ с великолепния си иконостас, владишкия трон и кръста от палисандрово дърво с 12 резбовани библейски сюжета
Школото – старото тревненско училище – днес с постоянни и временни експозиции на платна и дървопластики.
Калинчевата къща /1830 г./ – с експозиция от картини на над 80 известни български художници
Къща-музей Иван Попдимитров – в нея е разположена постоянна изложба на скулптури, пластика и живопис.
Даскаловата къща/ 1804 г./, превърната в музей на българското дърворезбарско и зографско изкуство – определяна като връх в развитието на симетричната планова композиция на тревненската къща. Вътрешността на къщата изобилства с оригинални детайли. Впечатляващи са изключителните дърворезбовани тавани, а също така и вратите, долапите, стените и колонките – също с резбарска украса. Характерните за тревнеските къщи ъглови прозорци, оригиналните огнища, миндерите и др. създават уюта и задушевната атмосфера на българската къща от началото на ХІХ век.
Музей „Тревненска иконописна школа“ - експонирани са над 160 оригинални икони от забележителни майстори-зографи от ХVІІ -ХІХ век, представители на Тревненската живописна школа.
Райковата къща /1846г. / -с етнографска експозиция
Къщата на поп Ангел /ХVІІІ в./ - най-старата в града
   

    ПЛАЧКОВЦИ – на 7 км. Югоизточно от Трявна – климатолечебен планински курорт в северното подножие на Шипченска планина. В землището му се намира скалният феномен Виканата скала

 

    ДРЯНОВО – намира се в Средния Предбалкан, разположен амфитеатрално по двата бряга на Дряновска река.

Районът е бил населен още от древността, за което говорят следи от селищен живот на траки, римляни, византийци, българи. Предполага се, че името е свързано с дряновото дърво, широко разпространено в околностите. През Възраждането Дряново е оживен занаятчийски, търговски и пазарен център, известен с майсторите си строители и резбари. Тук е роден Никола Фичев /Уста Колю Фичето/ - един от най-големите майстори-строители и архитекти от епохата на Възраждането.

 

    Забележителности:
Музей „Колю Фичето”
Църквата „Св.Никола” – трикорабна, с характерния фичевски елемент във фасадата – върнообразният кобиличен фронтон
Икономовата къща – красива и изящна, в нея е уредена експозицията "Икони от Дряновския край ХVІІ-ХІХ в."
Дряновската чаршия  - със запазени  възрожденски къщи с дюкяни
Църквата „Св. Троица” /1897г./
Часовниковата кула
Лафчиевата къща /1840г./ - впечатляваща с еркерно надвесените етажи и образец на старопланинска дървена къща.
Дряновски манастир „Св. Архангел Михаил“  /4 км от Дряново и 32 км отВТ/, в пролома на Дряновската река. Основан е в началото на ХІІ в. и в многовековната си история неведнъж е бил разрушаван и опостушаван от турците. Това е една от духовните крепости на българина, където той намира убежище в мрачните години на турското робство. Тук, в манастира, двама велики родолюбци, Васил Левски и Матей Преображенски, изграждат главната база за подготовка на народния бунт в Търновски революционен окръг. През пролетта на 1976 г., когато избухва Априлското въстание, в манастира се пише една от най-героичните страници в борбата за национално освобождение. 200 четници, водени от Поп Харитон и народния учител Бачо Киро, се защитават, обкръжени от башибозушки потери и редовна турска войска. След ожесточени боеве манастирът е разрушен и опожарен, а четата – разбита.
• Западно от Дряновския манастир се намира пещерата Бачо Киро. Образувана е от водите на Дряновската река, известна е с археологическите си находки от праисторическо време: кости от пещерна мечка и древен човек, кремъчни и костни оръдия на труда, керамични съдове и др. Пещерата  представлява сложен лабиринт с обща дължина на галериите около 2400 м.особено красива с калцитните си образувания е Приемната зала. По северната стена на залата се виждат разрези на черупки от миди, охлюви и др. морски животни, обитавали преди 100 милиона години древно море.
Антично селище Дискодуратера  - на 15 км. Северозападно от Дряново, край. Село Гостилица - датира от ІІ век. Като едно от главните тържища в Долнодунавските провинции, крепоста е била важна транспортно-търговска станция по пътя към Никополис ад Иструм. Има следи от антична митница.